Nu har du chansen att lära känna några av oss på Elajo lite bättre!

Med våra ca 800 medarbetare är vi en stor tjänsteorganisation där våra medarbetares kompetens, erfarenheter och engagemang är vår absolut största tillgång. Vi har en mängd olika roller t ex – elektriker, mekaniker, säkerhetstekniker, ingenjörer, ekonomer, ledare och även helt nya medarbetare i branschen. Under året kommer du få möta några av oss. Denna gång är det Eva Palmborg i Oskarshamn som är i blickfånget.

Efter några nya ansikten är det nu dags att lära känna en riktig trotjänare. När anställdes du och hur kom du i kontakt med oss för första gången? 

En kompis som arbetade på Elajo berättade att de behövde hjälp på kontoret inför årsskiftet. Kontoret låg då på Jungnergatan 23 i Oskarshamn. Efter att ha varit på anställningsintervju hos Alf Josefsson började jag den 15 december 1976. 

Vilka är dina arbetsuppgifter nu och vilka har de varit under alla år?

Nu arbetar jag som lönespecialist på huvudkontoret i Oskarshamn. Jag gör löner för tjänstemännen på Elajo El & Energiteknik AB där det ingår mycket jobb med tjänstebilar, försäkringar och pensioner.

När jag började hade jag hand om leverantörsfakturorna. Första tiden skrev man in dessa i böcker, en bok för varje avdelning. Efter några år började Elajo att datorisera detta och det var spännande att få komma in i den världen.

Efter ytterligare några år blev det en tjänst ledig på lönekontoret som löneadministratör. Jag sökte och fick tjänsten och där har jag varit sedan dess. 

Hur kan en vanlig dag hos dig se ut?

Jag börjar med att läsa mejlen och starta upp de system jag ska jobba i.

Mitt arbete är omväxlande beroende på när i månaden man är, till exempel förberedelser innan lön, lönekörning och olika redovisningar efter lön.

Även under året gör man olika arbetsuppgifter som att lägga in nya semesterdagar, förbereda lönerevision, utbetala semestertillägg osv. Sen varvas lönearbetet med mejl och telefonfrågor. 

Vad är viktigast för dig för att du ska trivas på jobbet?

Bra arbetskamrater och omväxlande arbetsuppgifter. 

Stannar man på en arbetsplats i över 45 år måste man trivas, vad har fått dig att stanna så länge? Vad tycker du Elajo som arbetsgivare gör som är så bra?

Tiden har gått så fort och jag har fått lära mig nya saker och hålla mig uppdaterad inom mitt område. Det har köpts in nya företag och varit byte av affärssystem, som gjort att jag har fått lära känna många nya människor i Elajoland. Det har också varit kul att följa Elajos utveckling under åren.

Jag har även upplevt att det varit ordning och reda i företaget, en trygg arbetsplats. Samtidigt som det alltid funnits någon att bolla med när man har haft funderingar kring arbetsuppgifter, lagar och avtal.  

Om du fick fria händer för en dag, vad skulle du göra på jobbet då?

Göra något kul med mina arbetskamrater. Kanske en dag på ett spa med yoga och friskvård.

Vem är Eva privat?

Jag bor med min man och vi har en son som pluggar i Uppsala. Jag tycker om att vara ute i naturen, promenera, simma, åka längdskidor och paddla. Gillar att odla och fixa med växter både ute och inomhus. Kopplar även av med att baka både bröd och godsaker.

Hur har dina ”arbetsredskap” förändrats under åren?

Först penna och papper och skrivmaskin sedan övergång till datorer. 

Var fanns kontoret och hur många anställda var ni när du anställdes?

Då låg det på Jungnergatan 23 och vi var ca 20 anställda i huset. 

Berätta någon speciell anekdot som hänt på Elajo som du aldrig glömmer.

För några år sedan kom dåvarande koncernchef in till mig och frågade om jag hade tappat min klocka. Flera år tidigare, när jag var på Legoland med min familj, tappade jag min guldklocka som jag fått när jag varit anställd i 25 år. En dam från Tyskland hade kontaktat Jonas och undrat om det fanns någon anställd som heter Eva (på baksidan av klockan stod det Elajo 25 år och Eva Palmborg). Hon hade hittat klockan för flera år sedan och haft den liggandes hemma i en låda. Till slut gjorde hon lite efterforskningar och den kom till rätta. Kul för mig och ett stort tack till damen!

Om du fick göra om ditt val av yrke, vad skulle du gjort i stället?

Pluggat till biolog eller kanske något inom trädgård.

Vad lyssnar du helst på? Musiksmak?

Allt från visa till rock.

Vad är det första du gör på morgonen?

Läser tidningen.

Om du skulle vara utan din mobiltelefon en vecka, vad skulle du sakna mest?

Kontakten med familj och vänner som inte finns i ens närhet.

Vad gör du när du inte har något att göra?

Har alltid något att göra känns det som. Jag gillar att röra på mig och ha ett aktivt liv. När jag väl sätter mig ner läser jag gärna en bok eller ser en film.

Hur ska du få dina dagar att gå nu när du snart blir en glad pensionär?

Jag ska ta dagen som den kommer. Motionera, arbeta i trädgården, åka ut på sjön och göra utflykter, gärna till Öland.

Till sist…. Om du fick vara en fluga för en dag, vem skulle du hänga med?

En duktig kock eftersom jag gillar att laga mat, till exempel Jennie Walldén. Vi skulle laga en asiatisk rätt tillsammans.