Nu har du chansen att lära känna några av oss på Elajo lite bättre!

Med våra ca 850 medarbetare är vi en stor tjänsteorganisation där våra medarbetares kompetens, erfarenheter och engagemang är vår absolut största tillgång.

Vi har en mängd olika roller t ex – elektriker, mekaniker, säkerhetstekniker, ingenjörer, ekonomer, ledare och även helt nya medarbetare i branschen. Under året kommer du få möta några av oss. Förra gången fick vi lära känna vår CEO lite bättre, denna gång är det Robert Råhlin i Växjö som är i blickfånget.

Du är relativt ny på Elajo. När anställdes du och hur kom du i kontakt med oss för första gången?
Under våren 2020 såg jag att Elajo sökte en utvecklings- och tillverkningsledare för ett nytt teknikområde, slamtorkning. Tyckte det verkade intressant så jag sökte jobbet och efter några intervjuer, som kändes bra, anställdes jag på Elajo Technology Solutions den 1 augusti 2020.  

Vad innebär det att vara utvecklings- och tillverkningsledare?
Som utvecklings- och tillverkningsledare är jag tekniskt ansvarig för vår torkteknik, utvecklingen av den och projektgenomförandet. Just nu jobbar vi med att projektera en första installation som ska demonstrera tekniken i fullskala. 

Hur kan en vanlig dag hos dig se ut?
Jag brukar komma till jobbet ganska tidigt, i regel innan sju. Den sista tiden har jag hållit på en hel del med beräkningar för att få fram storlekar och kapacitet på de olika ingående komponenterna i torken samt räknat på vad energiförbrukningen blir i de olika stegen. Jag har även jobbat en hel del med att skriva specifikationer på komponenter och tagit in offerter. Stefan, Oliver och jag jobbar tätt ihop och vi har i regel något avstämningsmöte varje dag. 

Har coronapandemin påverkat ditt arbete? Hur?
Coronapandemin har såklart gjort att det blivit knepigare att komma ut och fysiskt träffa kunder och leverantörer, men digitala möten fungerar faktiskt väldigt bra.  

Vad är viktigast för dig för att du ska trivas på jobbet och varför tycker du att Elajo är en bra arbetsgivare?
Att man trivs med människorna man jobbar med är viktigast. Prestigelös kultur, tillit mellan arbetsgivare, chefer och anställda och utmaningar både på det tekniska och personliga planet är också viktiga bitar. Detta tycker jag att Elajo kan erbjuda! 

Vad kan du bidra med i ETSAB:s framtida, spännande utveckling?
De erfarenheter jag tagit med mig från tidigare arbeten som t ex produktutveckling, kontraktsskrivning, konstruktion, inköp av komponenter, tillverkning, montage, igångkörning till kundens övertagande hoppas jag ska kunna bidra till att ETSAB kan teckna och genomföra många bra kontrakt.  

Om du fick fria händer för en dag, vad skulle du göra på jobbet då?
Om vi även raderar ut ekonomiska begränsningar och eventuella moraliska aspekter med att gå före i vaccinkön och resa i dessa tider så blir det enkelt. Då skulle jag bjuda hela Elajo på en covidvaccinering och konferensresa till Teneriffa i en vecka. Det hade varit skönt med lite sol och värme nu! 😊 

Vem är Robert privat?
På fritiden tycker jag om att ha lite olika byggprojekt igång, det är kul att jobba praktiskt hemma när man är mycket stillasittande på jobbet. I våras byggde jag ett Attefallshus på baksidan.

Båda mina flickor håller på med konståkning så en hel del tid går till skjutsning och hämtning. Nu när vi lever mitt i en pandemi har jag spolat en liten arena på baksidan så att vi kan få lite uppvisning där istället!

Om du inte jobbade med detta, vad skulle du vilja göra istället?
Om jag skulle göra något helt annat och mer praktiskt, så skulle det bli snickare. Helst i mindre skala där man få klura en del själv och hitta lösningar på utbyggnader och ombyggnader. 
 
Vilka appar kan du inte leva utan?

Jag köper en del begagnade delar till min Zundapp KS 50 - 1977 (veteranmoped) på Tradera så den appen skulle jag inte vilja vara utan! 😊 Mopeden är mekaniskt helrenoverad så nu återstår att plocka ned den i molekyler och lämna den på
lackering. Sen montera ihop den igen!

Vad lyssnar du helst på? Musiksmak?
Jag har en bred musiksmak. Har lyssnat en del på Iron Maiden, AC/DC i min ungdom och även varit på någon konsert. The Hellacopters, Kent, Lars Winnerbäck, Sahara Hotnights, Stiftelsen, Takida, Guns N’ Roses, Veronica Maggio och CCR ligger också med bland favoriterna på min spotifylista.
I Växjö kan vi ju stoltsera med det lokala hårdrocksbandet Bullet, de kan jag rekommendera att lyssna på!

Favoritpodd?
Jag gillar P3 Dokumentär och eftersom jag är speciellt intresserad av flygplanshaverier så är Gottrörakraschen en självklar favorit.

Vad är det första du gör på morgonen?
Längtar efter en kopp kaffe, efter det så dricker jag en kopp kaffe! 😊

Om du skulle vara utan din mobiltelefon en vecka, vad skulle du sakna mest?
Google och Wikipedia.

Vad gör du när du inte har något att göra?
Jag spelar gärna padel, springer en långrunda, åker till gymmet, ser ett avsnitt av Haverikommissionen på Discovery eller spelar ett spel med mina barn.

Till sist…. Om du fick vara en fluga för en dag, vem skulle du hänga med?
Då skulle jag följa med min fru, som är högstadielärare, till jobbet. Det hade varit intressant att se hur en dag för henne ser ut. Att jobba i skolmiljö är ju ganska annorlunda mot att jobba på ett kontor. 

Tack Robert för att vi fick lära känna dig lite bättre!